Zasadniczo siedząc na swoich studiach (archeologia), miałam okazję nasłuchać się o różnych kulturach, gdzie nie raz łapałam się na myśli "ty! to przecież jak Mando!"... stąd pojawiło się moje zainteresowanie różnymi elementami, które zaczęły wchodzić w moją wizję kultury. Każdy z nas ma własną wizję mandaloriańskich wojowników, więc oto moje pytanie - jakie kultury przypominają wam Mandalorian?
Dla mnie osobiście, Mandalorianie to mieszanka 3 "składników":
- Scytowie/Sarmaci i względnie innych koczowniczych plemion zamieszkujących stepy Euroazji - jak na koczowników przystało, trudnili się najemnictwem, także najazdami i walką. Byli brutalni, co wypływało z warunków w jakich zostali wychowani, ich sposobu spostrzegania świata i sposobu ich walki (np.: nie zostawiać żywych wrogów za swoimi "plecami"). Zarówno mężczyźni, jak i kobiety szkolono walczyć - w końcu to one musiały bronić dobytku, podczas nieobecności mężczyzn. Ich militarne wyczyny były znane innym ludom, u których budzili strach. Ich zamiłowanie do walki/polowań, czy trofeów wojennych pozostawiło dość mocny odcisk w historii.
- Spartanie - bo choć niecierpię starożytnych Greków, Spartanie imponują walecznością, swoim honorem i męstwem i pogardą dla tchórzy (sławne "wróć z tarczą albo na tarczy").
- Polacy (Słowianie) - bo nasza kultura ma też wiele przymiotów podobnych do Mandalorian. Niekoniecznie piszę teraz o młodszych, "zdegenerowanych" pokoleniach odmóżdżonych dzieciaków, ale patrząc na naszą historię, znalazłoby się dość. Poczucie Honoru naszych przodków, waleczność w walkach (bitwy które zmieniły sytuacje na bardziej ogólnoświatowym zasięgu). To, że przez ponad 100 lat zaborów nie dali sobie "wydrzeć" kultury, języka, czy wartości, pomimo presji zaborców. Zawzięcie w walkach na froncie i w ruchu oporu podczas II WŚ.
(co prawda, Słowiańska kultura, jako całość, nie jest tak dobrze poznana, ale w pewien sposób wydaje się być otoczona tajemniczością, a Mando zawsze wydawali mi się tacy [zanim KT się pojawiła...])
A jakie Wy macie propozycje?