Moderator: KEDIN
Oczywiście do wykonywania tylko, gdy w bliskim sąsiedztwie obozu nie będzie małych dzieci
Już jeden taki "topór" się czasem znajdzie w obozie. I czasem ludzie biorą toto za łopatę.
Te 2 roboczodni pochłoną zabawę przy fartuchu. Ładny topór kolejne 4-5. To ja nie wiem jak ty to liczyłeś vod
Co do fartuchów spawalniczych - większość z tych, które zdołałem znaleźć, jest brązowa Ale jest też jeden biały:
Nie mów, że to ma ostre ostrze i chciałeś to brać ze sobą na konwenty...
Modyfikacji się... No dobra, może i boję, ale to głównie dlatego, że nigdy wcześniej ich nie wykonywałem
Tu jednak w ogóle nie mam żadnego doświadczenia, a nie chcę, by wyglądał on zbyt sztucznie (zwłaszcza, jeśli chodzi o malowanie). Poszukam, może znajdę jakieś wskazówki... A pokrycie z cienkiej, aluminiowej blachy?
Myślałem też o kaletniku, ale tu nie jestem na 100% pewien, czy starczy mi sałaty.
No i jest też inna, ciekawa opcja, którą wyłapałem na Tested.
Vassk napisał(a):Ok wszystko fajnie, ale styrodur? (...) To nie jest materiał do profesjonalnego cosplayu, a chyba w tym kierunku starasz się rozwijać prawda?
PCV nie jest drogie, zapłacisz za nie może 30 zeta, a przynajmniej będziesz mieć coś porządnego.
Poza tym jeśli to będzie złożone tak jak na tym zdjęciu, to ostrze Ci odleci w p*zdu przy pierwszym lekkim uderzeniu. Trzonek musi przechodzić przez te zielone elementy, a one z kolei powinny obejmować ostrze (albo być z nim przynajmniej połączone na śruby + klej lub podobnie) tak jak na przykładzie Dexa:
Wczoraj sprawdzałem, i za płytę chcieli trzy razy tyle...
HIPS jest raczej zbyt cieniutki (ma 2 mm)
A szpachlę jak dotąd widziałem tylko w telewizorze
No to najwyższy czas żebyście się poznali bliżej ;P
Sprawdź castoramę, domyślam się, że w Wawie macie jakąś . A w tej hurtowni gdzie kupowałeś hips? bo nie ma szans, żeby spienione pcv było droższe od hipsu.
Sklejasz dwie warstwy i już. Jaki problem? albo 3, 4 lub też 10 jeśli jest taka potrzeba. Poza tym ostrze nie musi być grubsze niż 5 mm moim zdaniem.
Ta wysoka cena właśnie pochodzi z Castoramy...
[..]ostrzenie na szlifierce taśmowej
Później tylko pokryjesz wszystko pcv, albo jak wolisz sam podkład+farba, i ju. Ostrze gotowe.Poprawnie ciężka
Mam chociaż nadzieję, że trzonek jest w miarę znośny...
były płyty cieńsze po 40 zł, ale zdecydowanie zbyt wiotkie, dlatego w ogóle nie brałem ich pod uwagę.
Panie, jak masz dostęp do szlifierki taśmowej to jaki jest sens pierdzielenia się z klejeniem x warstw hipsu?
Bierzesz sklejkę
tniesz po kątach piłą, do drewna
lub chociażby zwykłą nożówką
Trzonek i te pierdólki na nim są ok, to ostrze i jego mocowanie wymagają wymiany.
Pamiętaj, że po formowaniu pcv robi się sztywniejsze, a gdybyś skleił 2,3 warstwy to i na topór by się zdało
HIPS-u będę miał lada dzień powyżej uszu (kończę szczegóły pancerza podstawowego), więc może jednak spróbuję ze sklejką, jakiś jej kawałek-odpad nikomu nie potrzebny powinien się napatoczyć.
Jak najlepiej pozbyć się powierzchni "trocinowej"? Nakleić na to coś?...
(tylkonieszpachlabłagamnieumiemtegojeszcze... Chociaż nie, mam przecież szpachlę do drewna... Will do?)
teraz ostrze schnie i czeka na szlifowanie wykańczające. Potem zaś natrysk srebrnym lakierem.
No ok, całkiem dobry start
ale ( ) szlifuj dalej (i to porządnie)
A co z podkładem? Szanowny Pan nie wie, że przed farbą trzeba prysnąć podkładem albo farba będzie nam schodzić/łuszczyć się/odpadać płatami? ;P
A podkładem nie może być podobna/identyczna warstwa tej samej farby?
A propos fartucha - dzisiaj udało mi się kupić za całkiem znośną ilość kredytów "monolityczny" kawał czarnej, ładnie wyprawionej skóry o powierzchni 70 cm^2
Nie walnąłeś sie z tym wymiarem? Bo to tak troche mało. Wymiary 7cm x 10cm dają właśnie 70 cm^2. I z tego wyjdzie fartuch co najwyżej dla ewoka. Także panie szanowny przyszły inżynierzu, coś mi tu nie bangla(...)skóry o powierzchni 70 cm^2
Nie walnąłeś sie z tym wymiarem? Bo to tak troche mało. Wymiary 7cm x 10cm dają właśnie 70 cm^2. I z tego wyjdzie fartuch co najwyżej dla ewoka. Także panie szanowny przyszły inżynierzu, coś mi tu nie bangla
Idź i kup sobie puszkę, tylko pamiętaj, żeby była tej samej marki co srebrna farba - staramy się nie mieszać farb różnych producentów, bo mogą się pojawić niechciane efekty uboczne.
A co z hełmem? Ruszyłeś coś w tym temacie?
W każdym razie na dniach powinienem już mieć nabytą kopułę drogą kupna. Gdy ta dojdzie i zostanie przerobiona, przyjdzie czas na wycinanie części z HIPS-u...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników