Relacja z prac nad zbroją Jango Fett-a

Nasze projekty, pomysły, itd odnośnie robienia zbroi, oraz reszty osprzętu.

Moderator: KEDIN

Re: Relacja z prac nad zbroją Jango Fett-a

Postprzez Delta13 » 31 Lip 2012, 21:24

Dziękuje za uznanie Vode ale parę rzeczy zje... brzuch jest do przycięcia bo nie pasuje jak sami widzicie, dziś przywiozłem plecy (bo prace przeniosłem pod miasto) i u dołu są za szerokie więc musze je jakoś uformować w literę V (A że mam nie chwaląc się mam kilka mięśni wyrobionych) to np. napierśniki odstawały pod klatką ale po prostu mocniej dopiąłem do kamizelki. A co do poczerniania, zostawiłem sporo rys i kilka ciekawych niedociągnięć w szpachli i po bliższym przyjrzeniu się wygląda jak prawdziwa stal która nie jedno przeżyła a czerni tylko to podkreśla. Jeszce raz dzięki podnieśliście mnie na duchu w małym kryzysie twórczym
Delta13
Były Członek

Postprzez Qiratus » 01 Sie 2012, 16:45

No z brzuchem to masz rację, ale powtórzę tak jak reszta naszych vode doskonała robota :wink: .
Buy'ce gal, buy'ce tal.
Vebor'ade ures aliit.
Mhi draar baat'i meg'parjii se.
Kote lo shebs'ul narit.
Qiratus
Były Członek
Awatar użytkownika
Miejscowość: Choroszcz

Postprzez Radok » 01 Sie 2012, 17:26

Doszlifujesz co trzeba i Jango jak się patrzy :D Nice !
Aliit, tor, ijaat !
Meg jareor, parjir!
"We are the Death Watch, descendants of the true warrior faith all Mandalorians once knew. "
Radok
a.k.a. Mando Wyklęty
Weteran
Awatar użytkownika
Twierdza: Keld`netrachoruk
Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez Delta13 » 01 Sie 2012, 20:00

Brzuszek już zrzuciłem ;) i jest super, dziś zrobiłem pas cnoty i nagolenniki widoczne na zdjęciu (na zdjęciu widoczna także stopa twórcy:))

Image
Delta13
Były Członek

Postprzez Rate » 06 Sie 2012, 00:32

świetnie się prezentuje!
Take a look to the sky just before you die

Image
Rate
Były Członek
Awatar użytkownika
Miejscowość: Podkowa Leśna

Postprzez Merr-Sonn » 06 Sie 2012, 14:19

Ciekaw jestem jak teraz pasuje brzuch. Ten ze zdjęcia był po prostu za duży i rozjeżdżał się przez to cały układ zbroi. Jeszcze jedno. Część zbroi pod szyją zrobiłeś widzę wg ogólnodostępnych szablonów. Ale to jest wersja dla kogoś, kto ma linię ramion jak mutant, prostą bez kąta. Ja wiem. To dodaje atletyczności sylwetce: ). Ale wyglada wyjątkowo nienaturalnie. Tak zrobiłem Miłoszowi i dużo się natrudziłem, żeby ten element zmodyfikować. Nie da się. trzeba zrobić go od nowa. Przyjżyj się na zdjęcia JF jak to wygląda u niego. Ma ten element idealnie dopasowany do ramion i dekoltu.Jest to powszechny błąd, tak samo jak często spotykane cylindrycznie dogięte elementy napiersiowe.
Jeszcze jedno. Może się mylę lub takie jest zdjęcie, ale ładownice wydają mi się trochę duże. Poza tym Twoja robota jest to tzw. "pierwyj sort" :). Jak dopracujesz szczegóły to wydaje mi się, że akceptacja w 501 jest realna. W MM na pewno: ).
Z innej beczki. Hełm robisz na bazie hasbro? Jeśli tak to modyfikacja kształtu wyszła rewelacyjnie.
Jak mówią matematycy - "W sumie bez różnicy ..."
Image
Merr-Sonn
a.k.a. Merr-Sonn
Mando'ad
Awatar użytkownika
Miejscowość: Toruń

Postprzez Delta13 » 06 Sie 2012, 22:19

Ładownice jeżeli już za są za grube (jak kiedyś się spotkamy pokaże w czym problem) i co więcej jest ich 8 a nie jak w oryginale 7 (lubię parzysty sprzęt), jeżeli jednak zobaczysz dopuszczone do 501 nie jedna chciała by być jak moja (dodam że moje są w pełni funkcjonalne), zobaczymy też jak będą leżeć na plecionym pasie i przy całym beskar'gam. Kołnierz zaczął sprawiać problemy przy plecach które ładnie łukiem kładą się na barkach, więc jestem na etapie kombinowania, na szczęście jak zmniejsczałem brzuch szlifierką to nawet lakier się nie uszkodził więc mogę pokombinować dość radykalnymi metodami (Dzięki za radę). Jeżeli o Buy'ce mowa to Hasbro trochę stał na półce i i jak się napatrzyłem to postanowiłem zmienić = zbudować od nowa zgodnie z planami dobrej jakości, całość to moja robota tylko filtr z tyłu uszy i sama końcówka Rangefinder-a została z Hasbro.
Delta13
Były Członek

Postprzez Fixer » 06 Sie 2012, 22:57

Na prawdę super. Tylko chce się czekać, aby zobaczyć dalsze postępy ;)
Fixer
Były Członek
Awatar użytkownika
Twierdza: Keld`netrgalaar
Miejscowość: Legnica

Postprzez Merr-Sonn » 06 Sie 2012, 23:32

Uszy są do d...y :). Taki to dziw biologiczny :). A na poważnie, to uszy hełmu Hasbro są bardzo niewymiarowe. Szczególnie szerokość. Poza tym zaimponowałeś mi. Ja od lat próbuje walczyć z nadwagą, a Ty rach, ciach brzuch szlifierką i po sprawie. Respect. Niejeden masochista mógłby się od Ciebie uczyć: )))).
Jak mówią matematycy - "W sumie bez różnicy ..."
Image
Merr-Sonn
a.k.a. Merr-Sonn
Mando'ad
Awatar użytkownika
Miejscowość: Toruń

Postprzez Delta13 » 07 Sie 2012, 00:21

Na poważnie to w ciągu roku zrzuciłem 40kg. (bez szlifierki) Wiem że jestem młody i jest mi pewnie łatwiej, ale dla mando nie ma przeszkód, ostry trening i sukces gwarantowany. Co do uszu to szerokość jest łatwa do nadrobienia w szpachli, sprawdziłem ale w moim przypadku jakieś 5mm różnicy na całej szerokości, co do wysokości to oczywiście wydłużyłem zgodnie z wymiarami. Jak zaczynałem projekt byłem strasznie pedantyczny, ale nauczyłem się przymykać oko na pewne rzeczy (Co nie zmienia faktu że dla przeciętnego kowalskiego pozostałem pedantem).
Delta13
Były Członek

Postprzez Delta13 » 07 Sie 2012, 17:10

Nowe części, nakolanniki i poprawianie pleców
Image
Image
Delta13
Były Członek

Postprzez Delta13 » 08 Sie 2012, 21:21

Małe podsumowanie, za wskazówką Merr-Sonn-a kołnierz czeka na poprawkę więc na zdjęciu go niema, a reszta wygląda tak:

Image
Delta13
Były Członek

Postprzez Radok » 08 Sie 2012, 21:39

Piękna robota. Winszuję talentu.

Jaki masz patent na mocowanie płyt na kamizelce?
Aliit, tor, ijaat !
Meg jareor, parjir!
"We are the Death Watch, descendants of the true warrior faith all Mandalorians once knew. "
Radok
a.k.a. Mando Wyklęty
Weteran
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 08 Sie 2012, 22:23

Dzięki, ale talent to to nie jest ciężka robota, nauka na błędach i chęć osiągnięcia najlepszego efektu to jest właściwe określenie. Wszystkie płytki są lub będą mocowane na rzep, poza psem cnoty w którym dodałem "haczyki" do zaczepienia o spodnie i ochraniaczami butów które będą przyciągnięte na gumce.
Delta13
Były Członek

Postprzez Radok » 08 Sie 2012, 22:54

Hm... ja rozważam zamocowanie płyt na kamizelce oraz nagolenników na zatrzaskach. Ale cały czas się zastanawiam, czy to dobry patent. Czy nie lepiej zostać przy rzepach (mam średnie zaufanie do rzepów).
Aliit, tor, ijaat !
Meg jareor, parjir!
Radok
a.k.a. Mando Wyklęty
Weteran
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 08 Sie 2012, 22:59

Myślę że duża płaszczyzna rzepa lepiej trzyma niż punktowe zatrzaski, poza tym miałem taką sytuację że płytka odstawała a jak wiemy powinny być "przyklejone" do kamizelki, dlatego ja zrobił bym tak na obwodzie rzep aby ładnie przylegała i zatrzaski w środku żeby trzymały.
Delta13
Były Członek

Postprzez X-Yuri » 08 Sie 2012, 23:08

Delta13 napisał(a):Dzięki, ale talent to to nie jest ciężka roota, nauka na błędach i chęć osiągnięcia najlepszego efektu to jest właściwe określenie.

Nosisz może cylinder, niebieską laskę, i czerwony płaszcz? ; d
Image
X-Yuri
a.k.a. Yuri
Były Członek
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 08 Sie 2012, 23:09

Tylko w święta a co?
Delta13
Były Członek

Postprzez X-Yuri » 08 Sie 2012, 23:11

Delta13 napisał(a):Tylko w święta a co?

A bo jak żeś pojechał tym tekstem to zaraz mi przed oczami stanął pewien kaczor... (i nie chodzi tu o Ohtara ; d)
Image
Image
X-Yuri
a.k.a. Yuri
Były Członek
Awatar użytkownika

Postprzez Gajowy » 09 Sie 2012, 21:10

Delta13 napisał(a):Coś w tym jest

No ba:P http://www.mandayaim.com/galeria/gajowy/donald.php
It is good to restore the natural order of things after a period of such disarray, don't you agree?
I już my - weterani tylko / Nie pojmujący co się dzieje...
Gajowy
a.k.a. Kurs`ika
Weteran
Awatar użytkownika
Twierdza: Keld'oyule Sur'ulurar
Miejscowość: Łódź / Toruń / Piotrków Trybunalski /

Postprzez Rate » 15 Sie 2012, 02:36

hahahah donald mando świetne!

Image
Rate
Były Członek
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 15 Sie 2012, 23:33

Prace się wleką bo przyszedł czas na szycie rzepów na spodniach i kombinowanie jak wszystko zrobić żeby działało i wyglądało. Główny problem to nagolenniki sam rzep powoduje że latają sobie razem z nogawką, pomysł mam taki żeby w nogawce zrobić gumową obejmę która przyciągnie przód nogawki z nagolennikiem do goleni, pozostawiając tył nogawki luźny (ale ten test dopiero jutro). Dziś wrzucam poprawiony brzuch na kamizelce, zbliżenie najajnika i pseudo skórzany sprzęt.

Image

Image

Image
Delta13
Były Członek

Postprzez Rate » 16 Sie 2012, 00:10

po prostu PRO! A zdradzisz nam jak zrobiłeś skórzane elemęty?

Image
Rate
Były Członek
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 16 Sie 2012, 00:20

Szeroki pas, zrobiłem z damskich pasków kupionych na allegro za 4.99PLN/sztuka, (12 sztuk) zszyte symbolicznie między sobą no i solidnie na końcach, muszę doszyć tylko rzep i "klapkę" do maskowania klamry pasa z ładownicami. Kabury to modyfikowane plastiki pokryte dermą z nowymi pasami z dermy na filcu (ładnie przeszyte zygzakiem). Ładownice tak samo, derma na filc i wszystko zszyte ze sobą, do tego rzep na każdej żeby się otwierały i zamykały.
Delta13
Były Członek

Postprzez Rate » 16 Sie 2012, 00:38

świetnie Ci to wyszło. Dzieki za rady :D

Image
Rate
Były Członek
Awatar użytkownika

Postprzez Fixer » 16 Sie 2012, 10:53

To prawda, te skórzane elementy na prawdę Ci świetnie wyszły ;)
Fixer
Były Członek
Awatar użytkownika
Twierdza: Keld`netrgalaar
Miejscowość: Legnica

Postprzez Roach » 16 Sie 2012, 21:32

Delta13 napisał(a):Nowe części, nakolanniki i poprawianie pleców
Image
Image

Wydaje mi się ,że na jednym z tych zdjęć jest hełm klona. Można prosić jeszcze jakąś fotkę?

A cała zbroja na razie prezentuje się cudownie, po prostu brak mi słów.
Image
Roach
a.k.a. Baren Kalmer
Były Członek
Awatar użytkownika
Twierdza: Keld`tracbesuliik
Miejscowość: Skomielna Biała

Postprzez Delta13 » 16 Sie 2012, 22:24

Tak na zdjęciu jest hełm klona i wyprzedzam pytania jest tam też karabin snajperski. Hełm to przerobiona wersja Hasbro, wypruta elektronika i nadłożona krawędź wizjera (celowo bez zaokrąglenia) poza tym całość sklejona i zaszpachlowana kopuła ze względu na liczne łączenia. Prace zawiesiłem i skupiłem się na JF, ale planuje dodać RF (jeżeli ktoś ma plany RF w wersji klonów to proszę o podzielenie się) i pomalować na Rex-a, planuje też pobawić się z wnętrzem dodać filtry okładzinę może nawet atrapę HUD-a na wizjerze. A może kiedyś i cały panceż dołączy...
Image
Image
Image
Image
Ostatnio edytowany przez Delta13 16 Sie 2012, 22:34, edytowano w sumie 3 razy
Delta13
Były Członek

Postprzez Radok » 16 Sie 2012, 22:27

Powiedz mi jedno, czy przypadkiem w tym hełmie (oryginalnie) nie było modulatora głosu? Bo szukam jakiegoś systemu nagłaśniającego do hełmu (Mando i ShadowTroopera) i jakiś czas temu przyglądałem się temu tworowi Hasbro.
Aliit, tor, ijaat !
Meg jareor, parjir!
Radok
a.k.a. Mando Wyklęty
Weteran
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 16 Sie 2012, 22:34

Jest, ale mało praktyczny. Tz. hełm ma trzy przyciski powodują one wydawanie odgłosów jeden to rozkazy, drugi to różne teksty klonów, a trzeci włącza mikrofon i powoduje szum, tyle tylko że trzeba cały czas wciskać oryginalny przycisk i cały czas szumi obojętnie czy się mówi czy nie. No i nie daje to takiego efektu jak byśmy chcieli (bo ja oczywiście też czegoś takiego szukam).
Delta13
Były Członek

Postprzez Radok » 16 Sie 2012, 22:44

Prywatnie marzy mi się zestaw jak mieli szturmowcy z tym charakterystycznym "chrupnięciem". Ale... zakup czegoś takiego z USA to dość spory koszt, a z elektroniki noga jestem i moje umiejętności kończą się na prawidłowym podpięciu lampy oraz włącznika (co zresztą ostatnio miałem okazję "poćwiczyć", gdyż na zakończenie urlopu moja stara lampa postanowiła się spalić...dosłownie).

Na ebay znalazłem zestaw w dość normalnej cenie bo około 10 $, ale za chiny ludowe nie mam pojęcia jak to działa.
http://www.ebay.com/itm/Star-Wars-Storm ... 716wt_1139
Aliit, tor, ijaat !
Meg jareor, parjir!
Radok
a.k.a. Mando Wyklęty
Weteran
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 16 Sie 2012, 22:55

Z elektroniki też orłem nie jestem, ale na militariach się znam. To jest patent z M-40 bardzo prosta konstrukcja mikrofon-kabel-wzmacniacz-głośnik+ zasilanie. Powiem tak sprzęt trzeba rozeznać, (może ktoś z 501 z USA) ale ja się piszę na sprowadzenie (jak wiadomo hurtem przynajmniej paczka taniej).
Delta13
Były Członek

Postprzez Radok » 17 Sie 2012, 00:59

W takim wypadku trzeba się ładnie uśmiechnąć do koleżanek i kolegów z 501 PG... może oni mają jakieś kontakty, a myślę, że kilka osób byłoby chętnych do takiego modulatora głosu ;)
Aliit, tor, ijaat !
Meg jareor, parjir!
Radok
a.k.a. Mando Wyklęty
Weteran
Awatar użytkownika

Postprzez Delta13 » 17 Sie 2012, 02:23

Zastanawiam się tylko czy nie dało by rady załatwić czegoś takiego w Polsce (nawet na zamówienie), z tego co czytałem to taka konstrukcja to nic kosmicznego, a polak potrafi... Więc rzucam odezwę do Vode, jeżeli znacie kogoś kto interesuje się elektroniką albo zawodowo się tym zajmuje, to zapytajcie go o to jakie są możliwości i czy nie był by zainteresowany współpraca z nami.
Delta13
Były Członek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Beskar'gam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Loading...