Moderator: KEDIN
Lampka napisał(a):Nie do końca - miecz jest bronią sieczną natomiast floret bronią kolną. Miecz jest lepszy niż floret i nawet gorzej wyszkoleni przeciwnicy potrafili pokonać lepszych florecistów. Mieczem można ciąć i kłuć, a floretem tylko kłuć(cięcia są raczej mało nieskuteczne z powodu chociażby mniejszej masy), do tego floretem(znów mniejsza masa) trudniej było blokować ciosy miecza, a zablokowanie groziło utratą broni.
Lampka napisał(a):Za Ossusem - "Florety świetlne - lżejszy wariant broni, o standardowej długości ale węższym i słabszym ostrzu." Czyli wykazują podobne cechy, co nasze florety (...)
Lampka napisał(a):(...) Co do nazywanie tego przez Visle mieczem, może chodziło o dosłowne znaczenie słowa "saber" - czyli szabla.
Immo napisał(a):A ja cały czas uważam, że możliwe, że Vizsla nazwał to coś mieczem świetlnym. Zamiast mówić "ta oto emitująca spójną wiązkę energii zdolnej ciąć wiele tworzył, nie wydzielająca ciepła, ale kauteryzującą tkanki energetyczna broń sieczna" mógł użyć skrótu myślowego.
P.S. Są limity w budżecie. Nie można używać tak długich nazw, bo odcinek się przedłuży!
Bo już coraz częściej mi się nie chce tłumaczyć wszystkich niedociągnięć w SW. Zmęczony się tym robię. I im bardziej trzeba się nabiegać, żeby coś wytłumaczyć, tym bardziej krzywo na to patrzę. Chyba cierpliwość mi się kończy.
(...) Otóż dla mnie cudów nie było. Czarny miecz ssie niesamowicie, nie ze względów fizycznych czy kanonicznych ale dlatego, że moim zdaniem wygląda tragicznie. Ponad to Vizsla biegle tym mieczem władający i fakt, że to Straż Śmierci stoi na straży "the Mandalorian Way"... Myślałem że jakoś lepiej ten pacyfizm zniosę. Ale mimo wszystko tragedii nie ma, jak na TCW wystawie ocenę pewnie 7/10 (...) Cudów nie ma ale jak na TCW jest całkiem sympatycznie.
Star Wars BOBA FETT HELMET
(Approximate Retail Price: $34.99; Ages: 4 & up)
Show off your bounty hunting skills like Boba Fett, the greatest bounty hunter in the galaxy, with the Star Wars BOBA FETT HELMET. Impressively designed and styled, the Star Wars BOBA FETT HELMET allows children to pretend to be their favorite bounty hunter as featured in both the movie The Empire Strikes Back and the new animated series The Clone Wars. The helmet also features electronic sounds and phrases and a light-up tracking scope!
Wróć do Książki, komiksy, gry, seriale, filmy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników