1.Nie trzymałbym się tu za bardzo pojęć "Nowy kanon" czy "Stary kanon". Jeśli zdaniem twórców coś dobrze się "sprzeda" to Dartha Vadera wskrzeszą. A w nowej trylogii już i tak dali popis braku logiki i ogólnie nie wyjaśnionych spraw (chociażby rycerze Ren, których geneza, pochodzenie, czy nawet umiejętności są w trylogii tematem tajemniczym). Myślę że bez problemu technicznego byliby w stanie wprowadzić jakiegoś użytkownika ciemnej strony. Ot chociażby dadzą jakiego ex-protegowanego imperatora lub Vadera, albo po prostu samozwańczego użytkownika ciemnej strony. Ok działał zgodnie z zasadą dwóch, ale nie przeszkadzało mu to używać innych użytkowników ciemnej strony nie będących Sithami (Ventress podczas wojen klonów, inkwizytorzy za panowania imperium).
2.Może tak, może nie. Nie będę się kłócić bo to również ma sens
Niemniej z tego co kojarzę (niestety wydarzenia dziejące się po "Powrocie Jedi" znam dość pobieżnie) to Anakina próbował porwać Palpatine, kiedy skończyły mu się klony. A klony C'Baotha były częścią planu Thrawna. Pierwszy był użytkownikiem Mocy, a drugi był światłą istotą, która miała dużą wiedzę na wiele tematów, w tym również Mocy (poczuł to na własnej skórze). Więc nie były to takie "zwykłe" imperialne" osoby, tylko mocno będące w temacie. Myślę po prostu, że ta zainteresowana osoba imperialna może albo być użytkownikiem ciemnej strony, albo mieć z takim użytkownikiem, bądź użytkownikami, powiązania.
3.Może, aż tak na x-wingach się nie znam. Myślę jednak, że jeśli chcą z serialu
The Mandalorian robić osobny czasowo byt to nie będą wprowadzać wątku Ruchu Oporu, bo prowadziłoby to do nieuniknionego wątku z Najwyższym Porządkiem. Jeśli będą chcieli jednak połączyć to ze sobą, to to zrobią i wtedy oczywiście masz rację że to myśliwce Ruchu Oporu.
Ogólnie obawiam się że i tak nasze teorie, skądinąd całkiem logiczne, zderzą się z komercyjnym nastawieniem. Jak będą chcieli wprowadzić coś, co ich zdaniem przyciągnie zainteresowanie, to to zrobią, a logicznym wyjaśnieniem tego zajmą się później
Niemniej jeśli drugi sezon utrzyma poziom pierwszego, to będę zadowolony i tak