przez Marik Awaud » 11 Lip 2021, 02:56
Ja ogólnie mam mieszane uczucia. Nie podobały mi się całościowe zmiany Mandalorian w TCW, aczkolwiek postacie takie jak Pre Vizsla czy Bo-Katan uważam za świetnie zrobione. Mandalorianie w Rebeliantach to już dla mnie porażka - w szczególności ta dar'manda Sabine Wren. Długo nie wierzyłem że da się coś z Mandalorianami jeszcze zrobić - ale wtedy pojawił się serial Mandalorianin. Serial, którego stałem się od razu wielkim fanem, mimo że pewne elementy w nim nie bardzo mi pasują. No ale Mandalorianie zrobieni zostali całkiem nieźle, szczególnie główny bohater, który jest wręcz archetypem klasycznego mando z legend (nie licząc głupiego nie zdejmowania hełmu). Drugi sezon i powrót Boby Fetta oraz Bo-Katan przyjąłem jeszcze radośniej niż pierwszy sezon bo utwierdził mnie w spójności całej historii i rozwiał podejrzenia że serial stanie się swego rodzaju "alternatywnym uniwersum". Krótko mówiąc - odzyskałem nadzieję, co umocniła zapowiedź serialu o Bobie i plotki o grze w klimatach mando.
Jak się ogólnie zapatruję na to co robi Disney ze SW i Mandaloranami? Ogólnie źle. Jak już wspominałem w rozmowach z innymi osobami, denerwuję mnie ta czarno-białość świata kreowana przez Disneya. Denerwuję mnie że Mandalorian się jednak wrzuciło do "tych dobrych" bo "walczą z Imperium i bronią sierot". Mandalorianie są zbyt skomplikowanym społeczeństwem/cywilizacją/kulturą żeby ich tak dwusystemowo oceniać. Boję się też że Boba Fett będący jedną z najbardziej "moralnie szarych" postaci z uniwersum będzie musiał być dobry, bo twórcy nie pozwolą sobie na szarość bohaterów w ich dziełach. Ogólnie jest to moim zdaniem efekt tego że Disney stawia przede wszystkim na dziecięcych odbiorców i obdziera wiele gwiezdno-wojennych wątków i elementów ze skomplikowania i niejednoznaczności.
Wierzę że Disney może zrobić dobre historie o Mandalorianach - co udowodnił robiąc serial Mandalorianin, ale nie wierzę że całościowo zrobią nową dobrą historię Mandalorian.
Takim ostatnim żywym i rozwijanym bastionem "starych Mandalorian" jest gra The Old Republic, która jest po prostu kwintesencją legend i typowego dla ogółu jej dzieł skomplikowania, niejednoznaczności i trudnych wyborów moralnych.
Jeśli nie wierzysz w coś, staniesz się pustą skorupą albo nawiedzonym psem. W końcu wszystko co masz to twoja godność - Hedarr Soongh