Moderator: KEDIN
Radok napisał(a):Nie przemawia do mnie ideologia "czystości rasowej" Mandalorian głoszona przez Straż Smierdz(c)i. Zalatuje mi to pewnymi radykalnymi ideologiami, które to zwykły zaczynać podbój świata/galaktyki od palenia książek
Straż stała się rzeczywistością, gdy w roku 60 BBY były Superkomandos Vizsla doszedł do dwóch wniosków, które poróżniły go z Superkomandosami:
- Za prawdziwych Mandalorian uznawał tylko tych, którzy urodzili się w mandaloriańskich rodzinach (a ówczesny Mandalor, Jaster Mereel, przyłączył się do wojowników już jako człowiek dorosły); - to tak w kwestii "czystości rasy"
- Mandalorianie według niego nie powinni wykonywać zleceń innych istot za pieniądze, tylko dążyć do dominacji, jak za dawnych czasów.
"They dressed themselves up as patriots wanting a return to the good old days of the Mando empire, but it was just a cover for organized crime."
―Kal Skirata
Delta13 napisał(a):Więc jedynym co różniło DW*** a SC*/TM** był fakt że Vizsla chciał podbijać galaktykę na czele armii mandalorian a Mereel chciał być armią najemną? I tak z braku innej opcji większość "dobrych" mando uważa ich za złe charaktery? Cóż jest to jakieś wytłumaczenie bo pomimo że Mando pokazani przez Karen są miłymi starszymi Panami którzy mają sporo historyjek z wojny na dobranoc to ostatecznie wszyscy byli najemnikami, łowcami nagród, zabójcami. Jaster też na pewno nie walczył tylko dla tych którzy miele dobre pobudki. A o DW*** mówi się jako o mordercach, nazwać tak Mando to przysłowiowe masło maślane. Tylko dla czego w takim razie Visla zamiast zabrać się do roboty, zbierać żołnierzy, sprzęt i zapasy stara się wybić SC*/TM**?
*Super Commandos
**True Mandalorians
***Death Watch
Straż stała się rzeczywistością, gdy w roku 60 BBY były Superkomandos Tor Vizsla doszedł do dwóch wniosków, które poróżniły go z Superkomandosami:
-Mandalorianie według niego nie powinni wykonywać zleceń innych istot za pieniądze, tylko dążyć do dominacji, jak za dawnych czasów.
Tym samym przeciwstawił się Kodeksowi Superkomandosów (co niezbyt go martwiło, jako że ów zestaw reguł stworzył Jaster).
Delta13 napisał(a):Jak napisałem jest walnięty i to widać nie oznacza to że nie ma "prawa" do tragicznych pobudek. Chodzi mi raczej o to że zakładamy że każdy Mando ma odchyły to w jego przypadku nawet skala Mando wskazuje że coś jest z nim nie tak. Ale fakt brak źródeł pozostawia to naszym domysłom.
[...]
Poza tym jako Mando mogę kogoś nie lubić bo tak mi się podoba. Wystarczy żebym był szybszy od niego.
Radok napisał(a):z tego wszystkiego Ossus zmienił wpis... szkoda, że niedokładnieStraż stała się rzeczywistością, gdy w roku 60 BBY były Superkomandos Tor Vizsla doszedł do dwóch wniosków, które poróżniły go z Superkomandosami:
-Mandalorianie według niego nie powinni wykonywać zleceń innych istot za pieniądze, tylko dążyć do dominacji, jak za dawnych czasów.
Tym samym przeciwstawił się Kodeksowi Superkomandosów (co niezbyt go martwiło, jako że ów zestaw reguł stworzył Jaster).
Ok, a gdzie wspomniany DRUGI wniosek?
Wróć do Książki, komiksy, gry, seriale, filmy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników